ΙΠΠΟΚΟΜΙΚΗ ή ΙΠΠΟΚΟΜΙΑ

Η λέξη προέρχεται από την σύνθεση των λέξεων  ίππος + κομώ

Η λέξη ίππος σημαίνει άλογο και το ρήμα κομώ σημαίνει περιποιούμαι τα μαλλιά, άρα η περιποίηση των μαλλιών του αλόγου.

Όμως η ιπποκομική είναι κάτι παραπάνω από αυτό, είναι μια τέχνη σημαντική για την ευημερία των σταβλισμένων αλόγων. Γιατί όπως καταλαβαίνετε την ιπποκομική την εφαρμόζουμε μετά την εξημέρωση και ειδικά μετά τον σταβλισμό των αλόγων.

Τα άλογα ελεύθερα στην φύση δεν έχουν την ανάγκη της ανθρώπινης φροντίδας, όμως στα σταβλισμένα άλογα  αυτή είναι απαραίτητη.

Ας ξεκινήσω λοιπόν με τους 5 βασικούς λόγους που κάνουμε ιπποκομική:

 1. Για την καθαριότητα & φροντίδα του αλόγου
 2. Για λόγους υγείας πχ ένα βρώμικό δέρμα κάτω από σέλλα θα πληγωθεί ή θα πάθει δερματοπάθειες
 3. Για λόγους πρόληψής πχ εντοπίζεις έγκαιρα έναν μικροτραυματισμό πριν το άλογο αρχίσει να έχει συμπτώματα ή ενδείξεις νόσου ή χωλότητας (κουτσέματος)
 4. Για λόγους εμφάνισης καθώς όλοι θαυμάζουμε τα όμορφα, γυαλιστερά άλογα στους αγώνες ή τις επιδείξεις
 5. Μέσω της ιπποκομικής δημιουργείται και ενισχύεται ο δεσμός του ανθρώπου με το άλογο του

Η τέχνη της ιπποκομικής λοιπόν χωρίζεται στην καθημερινή φροντίδα ενός αλόγου και σε τεχνικές οι οποίες εφαρμόζονται σε ιδιαίτερες περιπτώσεις αγώνων, επιδείξεων κτλ.

Halter -National Champion halter horse DA VALENTINO (Versace x DA ...

Η βασική καθημερινή φροντίδα του αλόγου περιλαμβάνει:

 1. Ξύστρισμα – με το ειδικό εργαλείο αντίθετα & κυκλικά στο τρίχωμα του σώματος εκτός κεφάλι & πόδια
 2. Βούρτσισμα – όλο το σώμα στη φορά του τριχώματος
 3. Καθαρισμό οπλών – με την αγκύλη πριν  & μετά την ίππευση οπωσδήποτε
 4. Καθάρισμα ματιών & ρουθουνιών – με πετσέτα ή σφουγγάρι απαλά
 5. Χτένισμα χαίτης – με χτένα ή βούρτσα
 6. Τίναγμα ουράς ΠΟΤΕ βούρτσισμα ή χτένισμα ουράς.

Εδώ σίγουρα θέλεις να ρωτήσεις γιατί δεν χτενίζουμε την ουρά; Ο λόγος είναι ότι η ουρά του αλόγου πρέπει να είναι μακριά και πλούσια οπότε το χτένισμα/βούρτσισμα σπάει και ξεριζώνει τις τρίχες και “χαλάει” την ουρά του αλόγου. Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιούμε ειδικά σπρέι τα οποία ξεμπερδεύουν και λειαίνουν  τις τρίχες ώστε να μπορούν να χτενίζονται χωρίς να σπάνε.

Αναλόγως τον καιρό μπορούμε να κάνουμε μπάνιο το άλογο, με σκέτο νερό συχνότερα και  με ειδικό  σαμπουάν αλόγων 1 φορά το μήνα για να μην επηρεάσουμε την φυσική άμυνα του δέρματος.

Τα άλογα που ζουν έξω και δεν ιππεύονται χρειάζονται ιπποκομική 1-2 φορές την εβδομάδα.

Κούρεμα

Το κούρεμα των αλόγων χωρίζεται στο κούρεμα:

 • χαίτης & ουράς
 • σώματος
 • αυτιών/ μουσούδας /ποδιών

Το κούρεμα ή κόντεμα χαίτης γίνεται  συνήθως στα άλογα αγώνων  &  στα άλογα σχολής.  Είναι θέμα προσωπικής επιλογής του κάθε ιδιοκτήτη. Υπάρχουν κάποιες ράτσες αλόγων οι οποίες  επιβάλλουν μακριά χαίτη.  Το κόντεμα της χαίτης δεν γίνεται με ψαλίδι αλλά με μια τεχνική η οποία εξασφαλίζει να φαίνεται φυσικό το αποτέλεσμα & να αραιώνει κάπως την χαίτη ώστε να μπορεί να πλέκεται σε κοτσιδάκια για αγώνες . Η τεχνική αυτή λέγεται «τράβηγμα χαίτης» και απαιτεί εξάσκηση & υπομονή.

Το κούρεμα του σώματος γίνεται 1-2 φορές τον χρόνο ή και πριν από αγώνες.  Αφορά τα αθλητικά άλογα και γίνεται για λόγους υγείας αλλά και εμφάνισης. Όταν κουρεύονται τα άλογα δεν ιδρώνουν τόσο πολύ άρα δεν κινδυνεύουν από κρύωμα. Υπάρχουν διάφορα είδη και στυλ κουρέματος ανάλογα με την χρήση του αλόγου.

 

Τέλος το κούρεμα των αυτιών αφορά τις τρίχες εσωτερικά των αυτιών του αλόγου, της μουσούδας αφορά τα «μουστάκια» του αλόγου και των ποδιών τα μακριά μαλλιά στο πίσω μέρος του ποδιού, στο ύψος των τενόντων.  Προσωπικά δεν είμαι υπέρ να κουρεύονται τα μουστάκια και τα αυτιά γιατί οι τρίχες αυτές παίζουν ρόλο στην προστασία του αλόγου. Αλλά είναι στην κρίση και την αισθητική του ιδιοκτήτη.

Στην τέχνη της ιπποκομικής περιλαμβάνονται και καθήκοντα όπως το πλέξιμο της χαίτης για αγώνες τα γνωστά κοτσιδάκια, τα οποία έχουν διάφορα στυλ ανάλογα με τον τύπο της επίδειξης ή του αγώνα στον οποίο συμμετέχουν.  Θα πρότεινα σε όποιον έχει διάθεση να μάθει να κάνει κοτσιδάκια αγώνων να επισκεφτεί το YouTube  και να αναζητήσει βίντεο ως «platting horse mane», υπάρχουν πολλά τα οποία είναι εξαιρετικά.

Τα εργαλεία της ιπποκομικής πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστό κουτί, πρακτικό με χερούλι για εύκολη μεταφορά. Το κουτί και τα εργαλεία πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και συστήνεται να απολυμαίνονται,  με φιλικά στον άνθρωπο σκευάσματα, 1 φορά την εβδομάδα.

Η ιπποκομική είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνεται με αγάπη προς το άλογο, οι ιπποκόμοι είναι οι ποιο σημαντικοί  άνθρωποι κατά την διάρκεια  ιππικών αγώνων καθώς από αυτούς εξαρτάται η ψυχολογική προετοιμασία του αλόγου για τον αγώνα.  Στην καθημερινότητα μας η ρουτίνα της ιπποκομικής μας φέρνει σε επαφή και σύνδεση με το άλογο  μας.

Μαριάννα Γραμματικάκη

Share