ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΙΠΠΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ – Η φυση των αλόγων

Εάν φανταστούμε τα άλογα στη φύση, στην μορφή που έχουν πριν την εξημέρωση του ανθρώπου όλοι θα συμφωνήσουμε ότι τα άλογα ταυτίζονται με την ελευθερία, την δύναμη, την χάρη….

Τα άλογα ζουν στις στέπες, οι οποίες είναι ατελείωτα λιβάδια με χαμηλή βλάστηση, εκεί περιπλανώνται και καταναλώνουν 18 από τις 24 ώρες για να βόσκουν.

Είναι δομημένα σε αγέλες και ανήκουν στην κατηγορία των θηραμάτων, άρα τα άλογα είναι ζώα τα οποία ανέκαθεν η ζωή τους ήταν σε κίνδυνο  από τους θηρευτές όπως τα λιοντάρια, τις τίγρεις, τον άνθρωπο.

Άρα πως γίνεται το άλογο να έχει μια αρμονική σχέση με τον άνθρωπο εφόσον το κυρίαρχο συναίσθημα του αλόγου προς τον άνθρωπο είναι ο φόβος;

Η σχέση του ανθρώπου με το άλογο είναι μια σχέση ηγέτη προς αγέλη. Ο άνθρωπος παίρνει το ρόλο του ηγέτη όπου φροντίζει για την αγέλη του (άλογο) να είναι ασφαλής. Έτσι λοιπόν ο άνθρωπος έχει μεγάλη ευθύνη να θέσει τα όρια στην σχέση με το άλογο αλλά ταυτόχρονα να το κάνει να νιώθει ασφάλεια κοντά του.

Πως δίνουμε όμως το μήνυμα στο άλογο ότι είμαι ο “ηγέτης”;

Τα μηνύματα δίνονται από την γλώσσα του σώματος. Με την στάση μας και τις κινήσεις μας κάνουμε το άλογο να μας σέβεται και να μας ακολουθεί. Όχι να μας φοβάται και να μας υπηρετεί….να μας σέβεται.

Συνήθως απαιτούμαι από τα άλογα να μας καταλάβουν αλλά τι προσπάθεια κάνουμε εμείς να καταλάβουμε τα άλογα;

Κάποτε διάβασα στο βιβλίο της Kyra Kyrklund

 

ότι η επικοινωνία του ανθρώπου με το άλογο είναι σαν την επικοινωνία μεταξύ 2 ανθρώπων που μιλούν διαφορετική γλώσσα. Εάν ένας έλληνας και ένα ολλανδός κάθονται σε ένα τραπέζι όσο δυνατά ελληνικά κ αν μιλάει ο έλληνας στον ολλανδό, όσο κ αν θυμώσει, ο ολλανδός δεν θα τον καταλάβει, παρά μόνο εάν μάθει ελληνικά ή εάν αναπτύξουν έναν δικο τους κώδικα επικοινωνίας.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με το άλογο…… πρέπει να μάθουμε να το κατανοούμε αλλά και να αναπτύξουμε έναν κώδικα επικοινωνίας.

 

Ας ανακαλύψουμε μαζί μέσα από  ΙΠΠΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ τον υπέροχο κόσμο των αλόγων .

Μαριάννα Γραμματικάκη

Share