ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΙΠΠΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ – Γιατί δαγκώνουν τα άλογα;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί τα άλογα δαγκώνουν; Πότε χρησιμοποιούν το δάγκωμα μέσα στην αγέλη; Γενικά τι σημαίνει για τα άλογα αυτή η συμπεριφορά στη φύση και πως ο άνθρωπός μπορεί να την ερμηνευσει και να την διαχειρηστεί;

Παρατηρώντας λοιπόν τα άλογα μαθαίνουμε πότε χρησιμοποιούν διάφορες συμπεριφορές και τι θέλουν να πουν με αυτές.  Το δάγκωμα λοιπόν ανάμεσα στα άλογα όταν αυτά είναι στη φύση, μέλη της αγέλης σημαίνει:

ΠΑΙΧΝΙΔΙ: όταν τα άλογα παίζουν μεταξύ τους δαγκώνονται και με αυτό τον τρόπο, «πειράζει» το ένα το άλλο ειδικά τα νεαρά άλογα μεταξύ τους αλλά και τα αρσενικά ιδιαίτερα

ΑΜΥΝΑ: το δάγκωμα στον κόσμο των αλόγων μαζί με την κλοτσιά είναι ο μηχανισμός να αμυνθούν στον κίνδυνο εάν αυτός είναι πολύ κοντά

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ: συνήθως της τροφής

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: της μητέρας προς το μωρό της

ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ: πολλές φορές βλέπουμε άλογα να ξύνονται μεταξύ τους δαγκώνοντας το ένα το άλλο δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το δέσιμο μεταξύ τους

ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ: με το δάγκωμα τα μεγαλύτερα άλογα συμμορφώνουν τα μικρότερα, επιβάλλουν την παρουσία τους σε ένα χώρο κ.α

Με βάση τα παραπάνω το δάγκωμα είναι μια φυσική συμπεριφορά του αλόγου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι επιτρεπτή.  Στη σχέση του ανθρώπου με το άλογο το δάγκωμα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε όποια μορφή ακόμα και αν δηλώνει τρυφερότητα ή παιχνίδι.

 

Τι κάνουμε λοιπόν στην περίπτωση που έχουμε ένα άλογο που δαγκώνει;

 

Καταρχάς να διαχωρίσουμε ότι το δάγκωμα του αλόγου προς τον άνθρωπο χωρίζεται σε 2 κατηγορίες:

1η: Δάγκωμα από φόβο /ενόχληση

2η: Δάγκωμα από παιχνίδι/τρυφερότητα

Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστεί υπομονή για να δείξουμε στο άλογο ότι μπορεί να μας εμπιστευτεί και ότι η παρουσία μας δεν δηλώνει απειλή.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Εάν έχουμε ένα άλογο που επιτίθεται στο στάβλο του και  δεν μας αφήνει να μπούμε, το άλογο έχει αυτή την συμπεριφορά γιατί υπερασπίζεται το χώρο του και φοβάται, ενοχλείτε με την παρουσία μας εκεί.

Τι κάνουμε;

Καταρχάς το μαλώνουμε για να καταλάβει ότι αυτό ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ όταν κάνει επίθεση αναγκάζοντας το, να κάνει βήματα πίσω και χωρίς να επιτρέπουμε να κάνουμε εμείς βήματα πίσω,  γιατί έτσι νομίζει ότι μας διώχνει. Στην συνέχεια με υπομονή μένουμε εκεί για να καταλάβει ότι η παρουσία μας δεν του προκαλεί κάτι κακό.           Αυτό σταδιακά θα κάνει το άλογο να καταλάβει ότι δεν έχει λόγο να επιτίθεται/δαγκώνει στο στάβλο του.

Εδώ μπορεί επίσης να έχουμε ένα άλογο που δαγκώνει όταν του βάζουμε σέλλα ή όταν το βουστζίζουμε, εδώ σεβόμαστε την ενόχληση του, το μαλώνουμε εάν θέλει να δαγκώσει και με υπομονή του μαθαίνουμε ότι το να βάλει πχ σέλλα δεν είναι τελικά τόσο “ενοχλητικό”. Βοηθάει και μια λιχουδιά στο τέλος για επιβράβευση.

Στην δεύτερη περίπτωση είναι λίγο ποιο δύσκολο γιατί καταβάθος μας αρέσει που το άλογο παίζει μαζί μας και που και που, εκεί, κατά λάθος μας δαγκώνει.

Αντιλαμβάνεστε εδώ ότι εμείς το έχουμε προκαλέσει γιατί αφήσαμε το άλογο να καταπατήσει τα όρια….. άρα κάναμε ένα άλογο κακομαθημένο,  είτε γιατί συνέχεια του κρατάμε λιχουδιές άρα μας ψάχνει και στην προσπάθεια να βρει φαγητό δαγκώνει, είτε γιατί το αφήνουμε να παίζει μαζί μας και το παιχνίδι καμιά φορά «χοντραίνει» και άρα μας δαγκώνει κανονικά.

Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως το άλογο πρέπει να γνωρίζει και να σέβεται τον προσωπικό μας χώρο, δεν επιτρέπεται να τρίβει την μουσούδα του πάνω μας….. ακόμα και αν μας αρέσει είναι ένα σημάδι του αλόγου ότι κυριαρχεί πάνω μας, άρα έχει περάσει τα όρια και ίσως εάν είναι άλογο με κυριαρχικά στοιχεία να το εξελίξει σε δάγκωμα. Τόσο απλά…….

Να θυμάστε ότι κάθε λεπτό με το άλογο σας το εκπαιδεύετε και απαιτεί να είστε παρών με όλες τις αισθήσεις σας.

Μαριάννα Γραμματικάκη

Share